Wat een mistige dag laatst. Weinig geluiden komen door de mist. Alles lijkt verstild. Of toch niet?
Hoe bewust luister jij? Laatst kwam ik deze mooie quote tegen: “Wanneer luisteren om te reageren, overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact”. En aan de woorden die iemand gebruikt, kun je ook herkennen welk voorkeurszintuig iemand heeft.
In eerdere blogs schreef ik al over. Zien, horen, ruiken, proeven, voelen zijn de zintuigen die iedereen heeft. Bandler en Grinder (grondleggers van NLP) ontdekten dat er een verband is tussen het zintuiglijke voorkeursysteem en de woorden en uitdrukkingen die je gebruikt. Als mensen over hun ervaringen praten, blijkt dat de een vaak zinnen en uitdrukkingen gebruiken die wijzen op ‘zien’, de ander op ‘horen’ of ‘voelen’. Iedereen heeft elementen van alle drie de vormen, maar de meeste mensen hebben een voorkeurszintuig.
Het is handig om te kunnen herkennen welke voorkeurszintuig jouw gesprekspartner heeft. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, ook jij. En als je je voorkeur kent, kun je ook meer rekening houden met andermans voorkeuren. Zo kun je jouw taal aanpassen zodat je meer op dezelfde golflengte komen.
Als je voorkeur ‘horen’ is, gebruik je vaker woorden zoals: vragen, aanspreken, praten, lawaai, klikken, kletskous, geleuter, luid, zoemen, “je zegt bij jezelf”, “het zegt me niets”, “in één woord” of “opeens klikte het”.
Een leuke oefening:
Vertel eens aan iemand wat er gebeurde. De ander let op welke woorden er voornamelijk gezegd worden. Geef de komende week eens aandacht aan alles met betrekking tot ‘horen’. Waarom? Omdat ook goed luisteren een kunst is.