Anders kijken naar … de paardenbloem

De paardenbloem, er staan er al weer heel wat in onze tuin te bloeien. Voor mij is dit echt een klein #lente-#geluksmoment, prachtig al dat geel. En we hebben allemaal wel eens een uitgebloeide paardenbloem weggeblazen en de pluisjes gevolgd.

Ik zie ze graag, maar heel veel mensen zien ze graag uit hun grasveld verdwijnen. Dus ik ben wel benieuwd naar de ‘doodgewone’ paardenbloem, is het onkruid of niet?

Vroeger vroeg ik dit aan mijn moeder, maar nu moet ik zelf op onderzoek uit. En online valt heel wat informatie te vinden. Zoals je wellicht wel weet, paardenbloemen zijn eetbaar, hebben meerdere namen, zoals oa hondstong, Hynsteblom, pissebloem en molsla. Het jonge blad is het lekkerst als je het vroeg in het voorjaar plukt, voordat de bloem zich ontwikkeld heeft. Van de bloem kan je het middelste eten of als garnering in de sla gebruiken. Ook is van de gedroogde bladeren thee te zetten.

En wist je dat er wel 200 soorten paardenbloemen zijn? En deze zijn allemaal eetbaar en hebben een gelijksoortige werking. De paardenbloem is voedzaam, gratis en geneeskrachtig. Alhoewel er wel op wordt gewezen, om er als medicanale groente vooral voorzichtig en verstandig mee om te gaan.

Wel kun je elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is een stimulans voor de leverfunctie. Paardenbloem is geen onkruid; het is een gratis groente. Wie de paardenbloem als lastig onkruid in de tuin ziet, doet zowel de paardenbloem als zichzelf ernstig tekort.

En ook in de symboliek komt de paardenbloem veelvuldig voor. Een paardenbloem groeit ook in moeilijke omstandigheden. Een paardenbloem staat voor overlevingskracht die uitdagingen en problemen trotseert. De bloem symboliseert de warmte en kracht van de stralende zon.

Wat kan ik genieten van die heerlijke lente-zon en al die paardenbloemen in mijn tuin.

Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *